Dugi Otok: een onbekende parel van Kroatië

Dugi Otok

Voor de kust van Zadar ligt één van de mooiste plekjes van Kroatië. Dit minder bekende eiland heeft haar naam te danken aan haar vorm. Dugi Otok betekent letterlijk lang eiland en het is inderdaad lang en smal. Op het eiland vind je pittoreske dorpjes, de bruisende stad Sali, een schitterende natuur, waaronder het Nationaal Park Telascica én natuurlijk heel veel prachtige stranden en de azuurblauwe zee. Daarnaast is er het knusse haventje met de gekleurde huisjes en restaurantjes, waar je op het terras kunt genieten van een heerlijke maaltijd en een uitzicht dat nooit gaat vervelen.

 

Mooi en veelzijdig eiland

Voor een camping in Kroatië zijn er natuurlijk talloze prachtige locaties te vinden. Bovendien  is er ook veel variatie in het aanbod. Wil je een gezellige familiecamping, heb je liever een plekje bij een bruisende badplaats vol uitgaansgelegenheden of gaat je voorkeur uit naar een rustige camping in Kroatië om te ontspannen en van de natuur te genieten. Het kan allemaal en op Dugi Otok heb je eigenlijk van alles wat!  Maak een onvergetelijke wandeling in het Telascica National Park naar het uitzichtpunt, daal af naar de sprookjesachtig mooie baai en kom tot rust in het zoutmeer Jezero Mir voor je aan de terugtocht begint. Ook beslist de moeite waard om te bezoeken is het schilderachtige dorpje Savar. Het ligt in een kleine baai met kristalhelder water. Helemaal op het noordelijkste puntje van het Dugi Otok staat de Punta Bianca. De imposante vuurtoren werd in 1849 gebouwd, heeft een hoogte van maar liefst 42 meter en er is een bijgebouw met romantische binnenplaats en kapel die als trouwlocatie dienst doet.

 

De grotten

Wat je beslist niet mag missen zijn de grotten van Dugi Otok. Op het eiland zijn meerdere grotten en in de Vlakno grot zijn overblijfselen gevonden waaruit blijkt dat hier al 11.000 jaar geleden mensen woonden. Verder zijn er o.a de Goat grot, Badanj en Strašna Peć en die laatst kun je dus bezoeken. Ook in de omliggende wateren, met een schitterende onderwaterwereld, zijn grotten te vinden. Duiken is hier dan ook erg leuk! Op Dugi Otok zijn een viertal duikscholen waar je apparatuur kunt huren en aan excursies kunt deelnemen. Populaire duikspots zijn bijvoorbeeld het idyllisch gelegen Mežanj-eiland en de onderwatergrot Brbinjšćica. Doordat het zonlicht in de grot doordringt, barst het er van het leven en kom je talloze vissoorten tegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *