Bars en cafes

Er zijn verschillende soorten gelegenheden waar u terecht kunt om iets te drinken en het is handig om de belangrijkste categorieën te kennen. Een kavana is het equivalent van een café en serveert zowel alcoholische als non-alcoholische dranken, terwijl een pivnica voornamelijk bier serveert. Ook zijn er Ierse pubs te vinden, waar Guinness en ander Iers bier wordt geschonken. Wijn wordt meestal gedronken in een konoba. In grotere plaatsen kunt u een snack bij uw drankje krijgen in een bife, het Kroatische equivalent van een cafetaria. Er bestaat echter geen strikt onderscheid tussen de soorten drank die in deze gelegenheden worden geschonken. Cafés gaan heel vroeg open en sluiten meestal rond 23.00. Drankjes (maar zelden alcohol) zijn ook verkrijgbaar in Konditorei-achtige zaken – slasticarna. Onder invloed van Oostenrijk, vooral Wenen, is er in Kroatië een uitstekende bankettraditie ontstaan. Ook wordt er heerlijk sladoled (ijs) gemaakt. Slasticarna gaan in het algemeen vroeger dicht dan cafés.

Bars en cafés zijn niet alleen plekken waar men op verschillende tijdstippen van de dag naar binnen stapt voor een versnapering, ze spelen ook een belangrijke rol in het sociale leven van de Kroaten. Een typisch Kroatische traditie is het mengen van wijn met een andere drank, zoals mineraalwater of zelfs cola. Een bevanda is rode of witte wijn met gewoon water, terwijl gemišt een mengsel is van witte wijn en koolzuurhoudend mineraalwater. Eén van de populairste zomerdrankjes is rode wijn met een bruisend soort cola, een drankje dat bambus heet. Kroaten mogen graag iets drinken, zoals wordt geïllustreerd door het Slavonische gebruik om wijn te drinken wanneer men onder vrienden is. Dit traditionele ritueel vereist een zekere bestendigheid tegen alcohol. Het bestaat uit drie fasen. Tijdens de eerste fase, de Docekusa, wordt er nog geen wijn gedronken, maar dan volgt al gauw de Razgovoruša, waarbij er druk wordt gepraat onder het genot van minstens zeven glazen wijn per persoon. De laatste fase heet de Putnicka en staat in het teken van afscheid nemen, waarbij nog eens menig glas wordt geleegd voor men definitief vertrekt.

CAMPINGS

Op zoek naar een mooie camping voor een heerlijke vakantie aan de kust van Kroatië? Bij Suncamp Holidays pakt uw kampeervakantie goed uit!
Meer info > Suncamp.nl

Ontdek de mooiste campings in Kroatië samen met ANWBcamping.nl. Groot aanbod voordelige reizen naar Istrië, Dalmatië, Plitvice meren en Kvarner.
Meer info > Anwbcamping.nl

PAKKETREIZEN

Op zoek naar een vakantie naar Kroatië? Tjingo vakanties biedt razend voordelige vliegvakanties aan naar alle topbestemmingen in dit populaire land.
Meer info > Tjingo.nl

Ontdek het mooie Kroatië samen met Arke. Groot aanbod voordelige reizen naar Istrië, Dalmatië, Plitvice meren en Kvarner.
Meer info > Arke.nl

Sunweb biedt de mooiste en goedkoopste zonvakanties naar Dalmatië en Istrië aan. Geniet in Kroatië! Boek online!
Meer info > Sunweb.nl

JONGERENREIZEN

Op zoek naar de beste appartementen, hotels, clubs, kroegen en de wildste feesten? Boek dan nu je vakantie bij GoGo, specialist in jongerenreizen!
Meer info > Gogo.nl