Restaurants

Het Kroatische woord restoran verwijst meestal naar een formeel restaurant, dat bij een hotel of een groot toeristencomplex hoort. In deze etablissementen is de bediening vaak uitstekend, maar de keuken bijna altijd ‘internationaal’. Aan de kwaliteit van het eten mankeert niets, maar u zult er geen regionale specialiteiten op het menu zien staan. Voor een maaltijd in een als ‘restaurant’ aangeduide gelegenheid betaalt u 190 kuna (ongeveer 25 euro) of meer.

Minder formele eetgelegenheden zijn gostionica of konoba(beide te vergelijken met een trattoria of taverna). Ze worden meestal door een familie gedreven en serveren lokale, traditionele gerechten. Een nadeel echter, van de toerist uit gezien, is dat ze meestal geen menu aan de gevel hebben, zodat u niet kunt zien wat voor gerechten u kunt verwachten. Als u twijfelt, kunt u het best gewoon naar binnen gaan en vragen of u het menu mag zien (of anders of iemand kan vertellen wat de gerechten van de dag zijn) en dan pas beslissen of u blijft of niet. Bedenk dat u tot niets verplicht bent en volkomen vrij bent om te vertrekken als het eten, de bediening of de prijzen u niet bevallen.

De meeste gostionica en konaba vallen qua prijs in de middenklasse en sommige zijn zelfs goedkoop voor wat ze bieden. Een gemiddelde maaltijd kost 120 tot 200 kuna (15-26 euro). Voor dat geld krijgt u een voorgerecht, een hoofdgerecht (altijd met groente geserveerd) en een dessert. De prijzen variëren al naar gelang de kwaliteit en de locatie van het etablissement. Een gostionica of konoba aan de kust zal bijna altijd duurder zijn dan die in het binnenland. Soms wordt het brood apart in rekening gebracht, maar het bedieningsgeld is meestal bij de prijs van elk gerecht inbegrepen.

Vis is aan de kust volop vers verkrijgbaar, maar niet goedkoop. Op menu’s wordt voor vis en zeevruchten meestal een kiloprijs opgegeven. Een handige vuistregel is dat een flinke portie vis of zeevruchten ongeveer 250 gram weegt. Daarmee kunt u ruwweg schatten hoeveel een gerecht u zal gaan kosten. Het aanbod van vis en zeevruchten zal per dag verschillen, afhankelijk van wat er gevangen wordt. Bij een maaltijd in een restaurant wordt in Kroatië vaak wijn gedronken, maar het komt ook vaak voor dat men een mengsel van wijn en water (bevanda) serveert of gemišt, dat is mineraalwater en een lokale wijn apart geserveerd om zelf te mengen.

CAMPINGS

Op zoek naar een mooie camping voor een heerlijke vakantie aan de kust van Kroatië? Bij Suncamp Holidays pakt uw kampeervakantie goed uit!
Meer info > Suncamp.nl

Ontdek de mooiste campings in Kroatië samen met ANWBcamping.nl. Groot aanbod voordelige reizen naar Istrië, Dalmatië, Plitvice meren en Kvarner.
Meer info > Anwbcamping.nl

PAKKETREIZEN

Op zoek naar een vakantie naar Kroatië? Tjingo vakanties biedt razend voordelige vliegvakanties aan naar alle topbestemmingen in dit populaire land.
Meer info > Tjingo.nl

Ontdek het mooie Kroatië samen met Arke. Groot aanbod voordelige reizen naar Istrië, Dalmatië, Plitvice meren en Kvarner.
Meer info > Arke.nl

Sunweb biedt de mooiste en goedkoopste zonvakanties naar Dalmatië en Istrië aan. Geniet in Kroatië! Boek online!
Meer info > Sunweb.nl

JONGERENREIZEN

Op zoek naar de beste appartementen, hotels, clubs, kroegen en de wildste feesten? Boek dan nu je vakantie bij GoGo, specialist in jongerenreizen!
Meer info > Gogo.nl