Ogenschijnlijk uit het niets verschijnt Istrië de laatste tijd opeens in gezaghebbende bladen en gourmet gidsen met vele restaurants en goede waarderingen. Reden om een aparte gastronomische website op te zetten die de bezoeker wegwijs maakt in de culinaire verrassingen van deze Kroatische regio.
De laatste jaren heeft Istrië veel gedaan aan de ontwikkeling van het gastronomische aanbod. Nog maar enkele tientallen jaren geleden aten de boeren in het binnenland hele truffels als lunch tijdens het werk op het land. Nu verrast een nieuwe generatie chefs met gerechten, die vaak een nieuwe interpretatie of een variant zijn op de traditioneel Istrische keuken.
Gastronomisch succes
Istrië heeft alles ‘in huis’ om het verblijf voor de toerist ook gastronomisch tot een succes te maken. Om de bezoeker wegwijs te maken in het ruime aanbod is de website www.istria-gourmet.com opgezet.
Beoordeling
Daar worden restaurants (maar alleen de beste), konoba’s (eenvoudige eetgelegenheden) en boerderijen (agro toerisme) beoordeeld. Ook bengt de site informatie over de traditioneel Istrische keuken, waarop vooral Venetië haar stempel heeft gedrukt.
Wijn zoals de Romeinen maakten
Wijnproducent Kabola, een pittoresk wijnlandgoed in het uiterste noorden van Istrië, is één van de betere wijnmakers. Kabola onderscheidt zich met een wel heel uniek procedé, namelijk een proces gebaseerd op de manier waarop Romeinen in de oudheid wijn maakten.
Kabola is een ware tovenaar met de inheemse Malvazija, een witte druivensoort. Deze druif stamt af van een druivensoort die al in de oudheid met de Romeinen vanuit de Peleponnesos naar Istrië kwam. Al sinds de dertiende eeuw wordt deze druivensoort er gecultiveerd. De druif levert een aromatische frisse wijn op, die het bijzonder goed doet bij de Istrische keuken.
Amfora wijn
De smaak hangt erg af van de productiemethode en voor de zogenaamde ‘amfora wijnen’ komen alleen de allerbeste kwaliteit druiven van de zonnigste heuvels van het landgoed in aanmerking. Deze gaan zonder te persen, dus heel, in een amfoor die onder de grond worden begraven.
Een langere fermentatie, maceratie (contacttijd van de schil en de most) en traditionele persing zijn enkele technieken waardoor het eigenlijk de druif is die de wijn maakt in plaats van de mens. Eenmaal uit de aarde ‘geboren’ rijpt de wijn op hout nog verder om de prachtige amber kleur te verkrijgen. Het resultaat is een karaktervolle en bijzondere wijn voor mensen die een authentieke wijn waarderen.
Wijnroutes op de fiets in Istrië
Wat is er leuker dan op vakantie wijnroutes te rijden op zoek naar dé fantastische wijn. In Istrië zijn nu twee fietsroutes uitgestippeld, een zware en een minder zware, die door een prachtige regio met de beste wijngaarden en wijnmaker voert.
Pitttoresk
In de pittoreske regio rondom Buje bijvoorbeeld .Volgens de overlevering ligt op elke heuvel een reus te slapen en dansen er feeën ’s nachts. Buje ligt op 222 meter hoogte en wordt met zijn middeleeuwse stadsmuren gezien als de beschermer van Istrië. Langs verbazingwekkende vergezichten en terrasvormige wijngaarden maak je kennis met de beste wijn producenten van Istrië.
Momjan
De fietsroute, die langs de oudste wijnroute van Istrië gaat, doet ook Momjan aan. Dit stadje ligt 270 meter hoogte op 17 km van de zee. Al in de verte zijn de indrukwekkende restanten van de middeleeuwse citadel herkenbaar. Hier komt ’s werelds beste Muskat vandaan.
De route biedt alle gelegenheid om het wijnproeven af te wisselen met cultuursnuiven. De mooiste fresco’s zijn te zien in de kerk van het dorpje Triban en Buje zelf heeft een etnografisch museum en een kathedraal die gebouwd is op de restanten van de oude tempel van Jupiter.
Agrotoerisme
Tenslotte leidt de weg ook langs vele agrotoerisme adresjes waar heerlijke huisgemaakte gerechten op de menukaart staan. Naast deze wijn fiets route, heeft Istrië diverse andere thematische fietsroutes in allerlei moeilijkheidsgraden. Kijk op istra-bike.com voor meer informatie.
Internet:
istria-gourmet.com – officiële website