Vis

Vis is een Kroatisch eiland in de Adriatische Zee en heeft een oppervlakte van 90,3 km². Van de bewoonde Dalmatische Eilanden ligt Vis het verste uit de kust verwijderd. Een 18 km brede zeestraat scheidt Vis van het oostelijke buureiland Hvar. Vis behoort tot de provincie Split-Dalmatië. Op Vis liggen twee stadjes te weten Vis met meer dan 2000 inwoners en Komiža met meer dan 1700 inwoners. Bij Komiža ligt de hoogste berg van het eiland, de Hum (587 m). De bewoning van Vis gaat terug tot bij de Grieken. Het eiland en de gelijknamige stad heetten in de oudheid Issa. De stad Issa was dan ook sterk gehelleniseerd toen ze omstreeks 148 v. Chr. in Romeinse handen kwam. Issa was vervolgens een belangrijke stad in de Romeinse procinvie Dalmatia. Tijdens de Venetiaanse overheersing van het eiland heette het Lissa, wat nog steeds de Italiaanse naam van het eiland is. Onder Oostenrijks bewind werd eveneens de naam Lissa gebruikt.

In 1944 was Vis de belangrijkste schuilplaats van Josip Broz Tito, de leider van het Joegoslavische partizanenverzet in de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog gebruikte het Joegoslavische leger het eiland als zijn belangrijkste vlootbasis. Nadat Kroatië onafhankelijk werd, werden veel militaire gebouwen verlaten en worden nu door en voor burgers gebruikt, zoals bijvoorbeeld het moderne festival 320×240. Vis werd in 1989 opengesteld voor toeristen. Het geldt door de jarenlange isolatie als militair steunpunt als ongerept. Buiten wegen en paden liggen evenwel nog landmijnen, ten gevolge waarvan in 2005 een Nederlandse toerist zwaar gewond raakte.

CAMPINGS

Op zoek naar een mooie camping voor een heerlijke vakantie aan de kust van Kroatië? Bij Suncamp Holidays pakt uw kampeervakantie goed uit!
Meer info > Suncamp.nl

Ontdek de mooiste campings in Kroatië samen met ANWBcamping.nl. Groot aanbod voordelige reizen naar Istrië, Dalmatië, Plitvice meren en Kvarner.
Meer info > Anwbcamping.nl

PAKKETREIZEN

Op zoek naar een vakantie naar Kroatië? Tjingo vakanties biedt razend voordelige vliegvakanties aan naar alle topbestemmingen in dit populaire land.
Meer info > Tjingo.nl

Ontdek het mooie Kroatië samen met Arke. Groot aanbod voordelige reizen naar Istrië, Dalmatië, Plitvice meren en Kvarner.
Meer info > Arke.nl

Sunweb biedt de mooiste en goedkoopste zonvakanties naar Dalmatië en Istrië aan. Geniet in Kroatië! Boek online!
Meer info > Sunweb.nl

JONGERENREIZEN

Op zoek naar de beste appartementen, hotels, clubs, kroegen en de wildste feesten? Boek dan nu je vakantie bij GoGo, specialist in jongerenreizen!
Meer info > Gogo.nl