Stranden

Het aantal kleinere stranden en baaien in Dalmatië is groot. Men treft er vooral veel rots- en kiezelstranden aan. Hier zijn solide strandschoenen noodzakelijk, ook als bescherming tegen zee-egels. Het aantal zandstranden aan de Dalmatische kust is gering. Maar de rots- en kiezelstranden zijn niet minder aangenaam; vaak zijn ze gelegen in een prachtige omgeving.

Bol
Vlak bij dit geliefde vakantieoord aan de zuidkust van het eiland Brac bevindt zich het 600 meter lange zandstrand Zlatni rat. Dit is het bekendste Dalmatische zandstrand. Het staat vermeld in tal van brochures, en in het hoogseizoen is het er tamelijk druk. Er zijn goede surfmogelijkheden en hotels en infrastructuur liggen in de buurt.

Brela
Brela wordt omgeven door pijnboombossen, mooie stranden, schoon zeewater en drinkwaterbronnen. De pijnboombossen strekken zich uit tot aan het strand en de zee. Brela heeft een aangename kustpromenade met daaraan verscheidene visrestaurants gelegen. De accommodaties zijn hier van goede kwaliteit en staan tevens bekend als één van de betere in Kroatië. In de zomermaanden is het hier erg warm maar gelukkig staat er vaak een verfrissende wind.

Omiš
Omiš is een kleine stad aan de kust van Kroatië aan de Adriatische Zee en ligt tevens aan de monding van de Cetinarivier aan de kuststreek van Poljica. Omiš ligt 26 km ten zuidoosten van de stad Split. De lange zandstranden strekken zich uit van Dugi Rat in het westen tot Ravnice in het oosten. Een 700 meter brede zandbank strekt zich uit over de lage zandkust van west Omiš, gecreëerd door de stroming van de rivier de Cetina en heeft een variabele diepte van tussen de 2 meter. In het oostelijke deel van de Poljica kust, tussen Ravnice en Vrulja liggen verscheidene inhammen (Mala Luka, Velika Luka, Lucica en Vojskovo) met zandstranden.

Primošten
Hier vindt u meerdere mooi kiezelstrandbaaien in de onmiddellijke omgeving van het dorp.

De Istrische stranden hebben het nadeel dat u alleen via rotsen of betonnen platen het water bereikt. Plastic sandalen om te zwemmen en een stevige mat om op te zonnen moet u dus zeker meenemen. Zandstranden zijn zeldzaam in Istrië. Desondanks vindt u mooie stukken strand in onder meer Zelena Laguna bij Porec, op de eilanden voor Rovinj, in het gebied rond Medulin, in de baai van Rabac, rond Punta Kriza op het eiland Cres, in Baška op het eiland Krken in Lopar op het eiland Rab, waar zich het 2 kilometer lange strand Paradiso uitstrekt. Istrië is, net zoals het voormalige Joegoslavië, een ideale vakantiebestemming voor naturisten. Langs de kust zijn er tal van naturistenstranden en –campings. Het oudste strand ligt aan de Engelse baai op het eiland Rab. Op andere stranden mag u in geen geval naakt zwemmen en zonnen.

Op de website van Blue Flag kunt u kijken welke stranden aan de Kroatische Rivièra de felbegeerde vlag van de Europese Unie toegewezen hebben gekregen. Als u deze vlag ziet wapperen dan bent u verzekert dat het strand schoon is.

CAMPINGS

Op zoek naar een mooie camping voor een heerlijke vakantie aan de kust van Kroatië? Bij Suncamp Holidays pakt uw kampeervakantie goed uit!
Meer info > Suncamp.nl

Ontdek de mooiste campings in Kroatië samen met ANWBcamping.nl. Groot aanbod voordelige reizen naar Istrië, Dalmatië, Plitvice meren en Kvarner.
Meer info > Anwbcamping.nl

PAKKETREIZEN

Op zoek naar een vakantie naar Kroatië? Tjingo vakanties biedt razend voordelige vliegvakanties aan naar alle topbestemmingen in dit populaire land.
Meer info > Tjingo.nl

Ontdek het mooie Kroatië samen met Arke. Groot aanbod voordelige reizen naar Istrië, Dalmatië, Plitvice meren en Kvarner.
Meer info > Arke.nl

Sunweb biedt de mooiste en goedkoopste zonvakanties naar Dalmatië en Istrië aan. Geniet in Kroatië! Boek online!
Meer info > Sunweb.nl

JONGERENREIZEN

Op zoek naar de beste appartementen, hotels, clubs, kroegen en de wildste feesten? Boek dan nu je vakantie bij GoGo, specialist in jongerenreizen!
Meer info > Gogo.nl