Bergbeklimmen

De schitterende kust van Kroatië is over de hele wereld bekend, maar veel minder bekend is dat er in het binnenland vele bergen zijn die zich heel goed lenen voor beklimming. In Kroatië werd dan ook, in 1874, één van de eerste zeven bergbeklimmersorganisaties van de wereld opgericht. Er zijn veel berggebieden in het land aan te wijzen. Het Velebit-massief is een bergketen die zich over een afstand van 150 kilometer ten oosten van het centrale deel van de kust uitstrekt. Andere gebieden met goede klimmogelijkheden zijn de Cicarija-keten, die 40 kilometer lang is en het Istrisch schiereiland omsluit, en de ruim 1400 meter hoge berg Ucka, bij het oostelijke deel van de Istrische kust.

Het 35 kilometer lange Gorski Kotar-massief, tussen de noordelijke kust en het begin van de Pannonische Laagvlakte (Karlovac), biedt waarschijnlijk de beste mogelijkheden voor bergwandelen van het hele land, met name in het gebied dat tot het Nationaal Park Risnjak behoort. De markeringen van de paden zijn internationaal en worden onderhouden door de plaatselijke bergsportverenigingen. Deze verenigingen beheren ook berghutten, behalve in het Velebit-massief, dat rechtstreeks onder verantwoordelijkheid van de Kroatische Bergbeklimmersorganisatie (Hrvatski Planinarski Savez, beter bekend als HPS) valt.

Op de meer geïsoleerde bergtoppen, waar geen berghutten zijn, kunnen de markeringen echter ontbreken. Op die plekken wordt weinig gecontroleerd en kunnen paaltjes kapot zijn gegaan door het weer, of door dieren of onachtzame klimmers. Een reddingsorganisatie is van fundamenteel belang in de bergen, waar ongelukken kunnen gebeuren. In Kroatië verleent de Bergreddingsdienst gratis hulp aan iedereen die in moeilijkheden komt. U kunt de Bergreddingsdienst rechtstreeks bellen, maar het verdient de voorkeur het dichtstbijzijnde politiebureau te bellen. Voor wie klimmen te veel van het goede vindt, zijn er ook heuvelketens waar het uitstekend wandelen is, zoals de Samobor-heuvels en de berg Medvednica, waar goed aangegeven paden zijn.

Vrij klimmen
Liefhebbers van deze sport zullen merken dat tal van rotswanden in verschillende delen van het land voor vrij klimmen geschikt zijn. In het Nationaal Park Paklenica zijn wel meer dan 400 routes, voor alle niveaus. Bij Baška, op het eiland Krk, en in Brela, vlak bij Makarska aan de Dalmatische kust, is het mogelijk zee en bergen te combineren bij heerlijk warm weer. De rotswanden verschillen qua moeilijkheidsgraad, maar zijn gewoonlijk het hele jaar door toegankelijk. In de herfst en de winter moeten klimers echter op hun hoede zijn voor de harde bora-wind (bura), die het klimmen extreem moeilijk kan maken.

CAMPINGS

Op zoek naar een mooie camping voor een heerlijke vakantie aan de kust van Kroatië? Bij Suncamp Holidays pakt uw kampeervakantie goed uit!
Meer info > Suncamp.nl

Ontdek de mooiste campings in Kroatië samen met ANWBcamping.nl. Groot aanbod voordelige reizen naar Istrië, Dalmatië, Plitvice meren en Kvarner.
Meer info > Anwbcamping.nl

PAKKETREIZEN

Op zoek naar een vakantie naar Kroatië? Tjingo vakanties biedt razend voordelige vliegvakanties aan naar alle topbestemmingen in dit populaire land.
Meer info > Tjingo.nl

Ontdek het mooie Kroatië samen met Arke. Groot aanbod voordelige reizen naar Istrië, Dalmatië, Plitvice meren en Kvarner.
Meer info > Arke.nl

Sunweb biedt de mooiste en goedkoopste zonvakanties naar Dalmatië en Istrië aan. Geniet in Kroatië! Boek online!
Meer info > Sunweb.nl

JONGERENREIZEN

Op zoek naar de beste appartementen, hotels, clubs, kroegen en de wildste feesten? Boek dan nu je vakantie bij GoGo, specialist in jongerenreizen!
Meer info > Gogo.nl