Zeilen

De Kroatische kust heeft veel natuurlijke havens en veel jachthavens, en is om die reden geliefd bij zeilers. Ervaren zeilers kunnen een zeilboot of catamaran huren. Er zijn in Kroatië minstens 75 officieel geregistreerde organisaties voor charterdiensten en er zijn ruim 1400 boten voor de verhuur beschikbaar. Het is mogelijk een zeiljacht te huren met of zonder bemanning. Als u zelf wilt zeilen, moet u in het bezit zijn van een vaarbewijs dat geldig is voor het type boot dat u heeft uitgezocht. Daarnaast moet u beschikken over een document waaruit blijkt dat u de aanwezige radioapparatuur kunt bedienen. In Nederland is dit het basiscertificaat marifonie. Bovendien moet u havenautoriteiten op de hoogte brengen van het aantal gasten en bemanningsleden aan boord. Ook eventuele wijzigingen in deze aantallen moeten worden doorgegeven.

Mensen die met hun eigen boot naar Kroatië zeilen, dienen er rekening mee te houden dat elk vaartuig met een lengte van meer dan 3 meter en met een motor van meer dan 4 kW vermogen meteen na aankomst moet worden aangemeld bij de dichtstbijzijnde havenmeester. Deze moet tevens worden geïnformeerd over het aantal mensen aan boord, inclusief bemanning. Het vaartuig wordt geregistreerd en krijgt een toeristenbelasting opgelegd. Kroatië heeft ook een aantal maritieme ondersteuningsdiensten, waarvan het aantal jaarlijks groeit in reactie op de toenemende vraag. De faciliteiten van jachthavens omvatten een servicestation waar men kan tanken en waar reparaties worden verricht, water- en elektriciteitsaansluitingen, medische hulp en bewaking. Accommodatie in appartementen is ook beschikbaar.

Er zijn in Kroatië 48 jachthavens met in totaal meer dan 12.000 ligplaatsen in het water en ruim 7.000 stallingsplaatsen op het land. Jachthavens worden ingedeeld naar de kwaliteit van de diensten die ze leveren en de prijzen voor ligplaatsen verschillen navenant. De Adriatic Croatia International Club, beter bekend als ACI, is de belangrijkste organisatie voor zeetoerisme en beheert een keten van 21 jachthavens, van Umag in het uiterste noorden van Kroatië tot Dubrovnik in het zuiden. Ze zijn uitgerust met de modernste middelen en beschikken over een restaurant, café, winkel en wasserette. Bezoekers kunnen voor een jaar lid worden. Ze kunnen dan gebruikmaken van alle ACI-faciliteiten en krijgen korting bij de ACI-jachthavens. Radiostations langs de kust zenden dag en nacht weerberichten uit in het Kroatisch en in het Engels. Nuttige zenders zijn Radio Rijeka UKW-kanaal 24, Radio Split UKW-kanalen 07, 21, 23 en 81, en Radio Dubrovnik UKW-kanalen 07 en 04.

Op de website van Blue Flag kunt u kijken welke havens een blauwe vlag van de Europese Unie toegewezen gekregen hebben.

CAMPINGS

Op zoek naar een mooie camping voor een heerlijke vakantie aan de kust van Kroatië? Bij Suncamp Holidays pakt uw kampeervakantie goed uit!
Meer info > Suncamp.nl

Ontdek de mooiste campings in Kroatië samen met ANWBcamping.nl. Groot aanbod voordelige reizen naar Istrië, Dalmatië, Plitvice meren en Kvarner.
Meer info > Anwbcamping.nl

PAKKETREIZEN

Op zoek naar een vakantie naar Kroatië? Tjingo vakanties biedt razend voordelige vliegvakanties aan naar alle topbestemmingen in dit populaire land.
Meer info > Tjingo.nl

Ontdek het mooie Kroatië samen met Arke. Groot aanbod voordelige reizen naar Istrië, Dalmatië, Plitvice meren en Kvarner.
Meer info > Arke.nl

Sunweb biedt de mooiste en goedkoopste zonvakanties naar Dalmatië en Istrië aan. Geniet in Kroatië! Boek online!
Meer info > Sunweb.nl

JONGERENREIZEN

Op zoek naar de beste appartementen, hotels, clubs, kroegen en de wildste feesten? Boek dan nu je vakantie bij GoGo, specialist in jongerenreizen!
Meer info > Gogo.nl