Kroatië staat niet echt bekend om zijn keuken en dat zal dan ook geen reden zijn voor de meeste toeristen om een bezoek te brengen aan dit schitterende land. Toch is er wel degelijk een gastronomische cultuur in dit land. Het is geen haute cuisine, maar de locale spijzen zijn zeker het proberen waard. Traditionele Kroatische gerechten zijn onder andere: Dalmatische gerookte ham (pršut – tussendoortje dat geserveerd wordt met één of meerdere lokale kaassoorten, olijven en vruchten), paprikasalami (kulen), kalkoen met mie of macaroni (mlinci). De bekendste Kroatische specialiteit is waarschijnlijk brodet en pašticada, een heerlijke gemengde visschotel.
Kroatië is een echt wijnland, waar topkwaliteit wijnen vandaan komen. Wijnbouw is een eeuwenoude traditie in Kroatië en kan gemakkelijk concurreren met de bekendere wijnlanden qua receptuur. Langs de kuststreek worden rode wijnen zoals Teran, Merlot, Kabernet, Opolo, Plavac en Postup gemaakt. Bekendere witte wijnen zijn de Malvazija, Muškat, Pinot en Pošip. Kroatië heeft ook zijn eigen soorten likeur en sterke drank. Lozovaca, Šljivovica en Travarica zijn stevige alcoholische versnaperingen. Een typisch Kroatische maaltijd wordt afgesloten met maraschino of Prošek.