– Ajwar: pikante kruiden die bij vleesgerechten geserveerd worden
– Arbun: roodbrasem
– Bakalar: stokvis
– Bijeli luk: knoflook
– Bijeli sir: verse kaas, kwark
– Biska: speciale brandewijn
– Boca: fles
– Borgonja: plaatselijke rode wijn (droog)
– Breskva: perzik
– Burek: gevulde pastei
– Caj: thee
– Casa: glas
– Cevap cici: gegrilde gehaktrolletjes
– Cipal: harder
– Dagnje: mosselen
– Dinja: meloen
– Divlac: wild
– Dorucak: ontbijt
– Fuži: rissolen
– Govedina: rundvlees
– Grožcte: druiven
– Hladno: koud
– Hobotnica na salatu: inktvissalade
– Hrvatica: lokale roséwijn (droog)
– Jabucni sok: appelsap
– Jabuka: appel
– Jagode: aardbeien
– Jaja: eieren
– Jajana oko: spiegelei
– Janjetina: lamsvlees
– Jetsi: eten
– Juha: soep
– Kakao: cacaodrank
– Kava: koffie
– Kiselo: zuur
– Kobasice: worstjes
– Kolac: gebak
– Komad: stuk
– Komarca: goudbrasem
– Konoba: wijnkelder
– Konobar, molim: kelner, a.u.b.
– Kozji si: geitenkaas
– Kruh: brood
– Krumpir: aardaapel
– Kruška: peer
– Lignja: inktvis
– Limun: citroen
– Limunada: limonade
– Lozovaca: brandewijn
– Malvazija: plaatselijk witte wijn (droog)
– Maslac: boter
– Masline: olijven
– Med: honing
– Meso: vlees
– Mineralna voda: mineraalwater
– Minestra: groenteschotel
– Mlijeko: melk
– Na buzaru: gestoofd
– Na leso: gekookt
– Naranca: sinaasappel
– Na žaru: geroosterd, gegrild
– Odojak: big
– Omlet sa sirom: omelet met kaas
– Orada: goudbrasem
– Orahovac: walnotenlikeur
– Orahovica: walnotenbrandewijn
– Ostrige: oesters
– Ovcji sir: schapenkaas
– Papar: peper
– Patka: eend
– Peceni krumpir: gebakken aardappelen
– Pelinkovac: maagbitterlikeur
– Perad: gevogelte
– Pide: drank
– Pikantno: pikant
– Pile: kip
– Piti: drinken
– Pivo: bier
– Porecki merlot: Istrische rode wijn
– Porecki teran: Istrische rode wijn
– Pošip: Kroatische witte wijn
– Povetica: strudelachtig gebak
– Povrde: groente
– Prošek: zoete wijn
– Pršut: ham
– Pljeskavica: gegrilde gehaktbal
– Pola kilogram: pond
– Prstaci: steenboormossel
– Pura: maïspuree, polenta
– Purica: kalkoen
– Racici: garnalen
– Rak: kreeft
– Raznjici: gemengde vleesbrochette
– Resance: noedels
– Riba: vis
– Ribarski brudet: vis-brodetto
– Riblja juha: vissoep
– Riža: rijst
– Rucak: middagmaal
– Salata: salade
– Sardine u ulju: sardienen in olie
– Sendvic: broodje
– Sir: kaas
– Skrpin: drakenkop
– Skusa: makreel
– Sladoled: ijs
– Slano: zoutig
– Slatko: zoet
– Slect: haring
– Slijivovoca: pruimenbrandewijn
– Sljivovica: slivovitsj
– Smokva: vijg
– Sok: sap
– Sol: avondmaal
– Sunka: ham
– Svinjetina: varkensvlees
– Teletina: kalfsvlees
– Teran: lokale rode wijn (droog)
– Tijesto: noedeldeeg
– Travarica: kruidenlikeur
– Tuna: tonijn
– Vinjak: brandewijn
– Vino: wijn
– Vocni sok: fruitsap
– Voce: fruit
– Voda: water
– Vrbnicka zlahtina: lokale witte wijn
– Vruce: heet
– Zelena salata: kropsla
– Zlahtina: Kroatische witte wijn
– Zivjeli: Gezondheid!
– Zubatac: tandbrasem