De Kroatische keuken is sterk beïnvloed door de Turken, Italianen en Oostenrijkers daar deze volken vele jaren het Kroatische grondgebied bezet hebben gehouden. Toch heeft de Kroatische keuken een eigen identiteit en worden er bijzondere kruidenmengsels gebruikt, onder meer in de lekkere vleesgerechten als cevapcici(gehaktrolletjes), raznjici (vleesspies) en pljeskavica (hamburger) die overal in Kroatië te bestellen zijn. Deze vleesgerechten worden altijd geserveerd met een groentegarnituur en rijst, polenta of aardappeltjes.
De variëteit van de Kroatische keuken is ook te merken aan de kust waar vaak ‘surf & turf’ schotels op het menu staan. Deze schotels, waarin vis en vlees worden gecombineerd, worden vaak tegen dagprijzen aangeboden. Het ligt er maar net aan welke vis die dag tegen een goede prijs op de vismarkt voorhanden was. Naast plaatselijke vissoorten staan krab, inktvis, kreeft en langoest ook dikwijls op het menu. Liefhebbers van fastfood hoeven niet te wanhopen want in de grote badplaatsen zijn genoeg etablissementen te vinden van McDonalds en Burgerking.