De Tweede Wereldoorlog

Aanvankelijk bleef Joegoslavië neutraal. Dat veranderde nadat in 1941 de regering in Belgrado een overeenkomst sloot met Hitler die erop neerkwam dat Duitse troepen gebruik konden maken van de Joegoslavische wegen voor hun inval in Rusland. Hoge Joegoslavische officieren kwamen tegen dit besluit in opstand, waarschijnlijk gesteund door de Britse geheime dienst. Joegoslavië was in oorlog met Duitsland. Troepen uit Duitsland, Italië en Hongarije trokken het land binnen en Belgrado werd op 6 april 1941 gebombardeerd. In enkele dagen tijd was het Joegoslavische verzet gebroken. Het koninkrijk werd opgeheven en Poglavnik Ante Pavelic werd door de bezetter aangesteld als de leider van de ‘onafhankelijke’ staat Kroatië.

Het werd een waar schrikbewind, de bevolking werd zwaar onderdrukt en ieder die tegen het regime durfde opstaan, werd ter plaatse geëxecuteerd. Serven en joden waren een speciaal doelwit van de bezetters en duizenden stierven in concentratiekampen. De communistische partij voerde een heftig ondergronds verzet. De verzetsstrijders, partizanen, werden aangevoerd door Josip Broz Tito die in 1937 was benoemd tot secretaris-generaal van de communistische partij. In 1944 slaagden de partizanen erin om Belgrado in te nemen, maar het duurde tot mei 1945 voordat het gehele Kroatische gebied bevrijd was. De uitgeweken Joegoslaven, die de Duitse bezetters een warm hart hadden toegedragen, werden aan de communistische partij uitgeleverd. De meesten van hen werden vermoord. Hetzelfde lot was weggelegd voor Duitse onderdanen die door de partizanen gevangen genomen waren. Op 29 november 1945 werd Josip Broz Tito tot eerste minister-president van de Federatieve Volksrepubliek Joegoslavië benoemd.

CAMPINGS

Op zoek naar een mooie camping voor een heerlijke vakantie aan de kust van Kroatië? Bij Suncamp Holidays pakt uw kampeervakantie goed uit!
Meer info > Suncamp.nl

Ontdek de mooiste campings in Kroatië samen met ANWBcamping.nl. Groot aanbod voordelige reizen naar Istrië, Dalmatië, Plitvice meren en Kvarner.
Meer info > Anwbcamping.nl

PAKKETREIZEN

Op zoek naar een vakantie naar Kroatië? Tjingo vakanties biedt razend voordelige vliegvakanties aan naar alle topbestemmingen in dit populaire land.
Meer info > Tjingo.nl

Ontdek het mooie Kroatië samen met Arke. Groot aanbod voordelige reizen naar Istrië, Dalmatië, Plitvice meren en Kvarner.
Meer info > Arke.nl

Sunweb biedt de mooiste en goedkoopste zonvakanties naar Dalmatië en Istrië aan. Geniet in Kroatië! Boek online!
Meer info > Sunweb.nl

JONGERENREIZEN

Op zoek naar de beste appartementen, hotels, clubs, kroegen en de wildste feesten? Boek dan nu je vakantie bij GoGo, specialist in jongerenreizen!
Meer info > Gogo.nl