Joegoslavie

Het nieuwe koninkrijk kende veel aanloopproblemen. Diverse gebieden waren omstreden en sommige delen van het land, alsmede enkele steden, voelden er niets voor om op de voorgestelde manier verder te leven. Dat had veel te maken met de dominante rol die de Serven binnen het koninkrijk speelden. Ze waren weliswaar in veel oorlogen als sterkste uit de bus gekomen, maar met soldaten bouwt men geen economie en blijft het land in armoede leven. Verzet tegen de totstandkoming van het koninkrijk derhalve en al in 1920 werden de eerste concessies gedaan. Istrië kwam, als voortvloeisel uit het verdrag van Rapallo, bij Italië. Dat gold ook voor de eilanden LastovoCres en Lošinj en de stad Zara. Aanvankelijk werd Fiume (Rijeka) als vrijhandelsgebied aangewezen. Binnen Italië ontstond daartegen verzet en onder aanvoering van de dichter d’Annunzio werd de stad ingenomen en alsnog aan Italië toegevoegd.

De spanning tussen de drie volkeren was te snijden en na de moord op Radic, aanvoerder van de Kroaten, in het parlement in Belgrado, ontbond koning Alexander Karadjordjevic het parlement en verbood alle politieke partijen waardoor in 1929 een ‘koningsdictatuur’ ontstond onder de naam Koninkrijk Joegoslavië. Het directe gevolg hiervan was dat Josip Broz Tito, in 1927 benoemd tot secretaris-generaal van de vakorganisatie van metaalarbeiders, vanwege zijn politieke uitspraken voor zes jaar achter de tralies belandde. Al in 1931 moest de koning weer inspraak van het volk toestaan en hij vormde een soort volksvertegenwoordiging, waarin hij overigens de absolute macht uitoefende. Het volk liet zich echter geen rad voor ogen draaien en in 1934 werd de koning in Marseille door Kroatische en Macedonische verzetsmensen omgebracht. Hij werd opgevolgd door de minderjarige Peter II. Eindelijk, in 1939, kwam er verbetering in de betrekkingen tussen de Serven en de Kroaten, wat leidde tot de vorming van een deels zelfstandige staat Kroatië.

CAMPINGS

Op zoek naar een mooie camping voor een heerlijke vakantie aan de kust van Kroatië? Bij Suncamp Holidays pakt uw kampeervakantie goed uit!
Meer info > Suncamp.nl

Ontdek de mooiste campings in Kroatië samen met ANWBcamping.nl. Groot aanbod voordelige reizen naar Istrië, Dalmatië, Plitvice meren en Kvarner.
Meer info > Anwbcamping.nl

PAKKETREIZEN

Op zoek naar een vakantie naar Kroatië? Tjingo vakanties biedt razend voordelige vliegvakanties aan naar alle topbestemmingen in dit populaire land.
Meer info > Tjingo.nl

Ontdek het mooie Kroatië samen met Arke. Groot aanbod voordelige reizen naar Istrië, Dalmatië, Plitvice meren en Kvarner.
Meer info > Arke.nl

Sunweb biedt de mooiste en goedkoopste zonvakanties naar Dalmatië en Istrië aan. Geniet in Kroatië! Boek online!
Meer info > Sunweb.nl

JONGERENREIZEN

Op zoek naar de beste appartementen, hotels, clubs, kroegen en de wildste feesten? Boek dan nu je vakantie bij GoGo, specialist in jongerenreizen!
Meer info > Gogo.nl