Prehistorie

In het gebied van de huidige staat Kroatië leefden al lange tijd mensen. Uit opgravingen in Krapina, een gebied ten noorden van Zagreb, is gebleken dat de vroegste bewoners homo krapiniensis geweest moeten zijn. Ze leefden in het Paleolithicum, de oude steentijd, preciezer aan te duiden als Moustérien, zo’n 50.000 jaar geleden. Er is weinig over bekend, hoofdzakelijk als gevolg van het feit dat men nauwelijks schrift kende. Aan de hand van voorwerpen en door middel van tekeningen heeft men enige kennis over deze tijd vergaard.

Ongeveer 1.200 jaar voor het begin van onze jaartelling vestigden zich Illyriërs in het gebied, afstammelingen van een Indogermaanse stam, afkomstig uit het huidige (Oost-)Duitse gebied. Het was een landbouwend en zeevarend volk dat niet toevallig de Adriatische kust als vestigingsgebied koos. Het beruchte zeevarende deel van het volk zwierf over de gehele in die tijd bekende wereld en was onder andere verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de Afrikaanse oostkust. Plunderend en moordend trokken ze er op uit, gebruikmakend van de bescherming die de Adriatische kust bood, niets en niemand ontziend. Ze noemden het gebied Illyerië, door de Romeinen later veranderd in Illyricum. Nog steeds wonen nakomelingen van Illyrische stammen in Kroatië: in Istrië (Histrieërs) en in Dalmatië (Dalmaten).

Geleidelijk aan vestigden zich ook andere volken aan de kust. Rond 700 v. Chr. begonnen Grieken zich aan de kust en op de eilanden ervoor te vestigen en stichtten onder andere Pharos (Stari Grad) op het eiland HvarTraugurion (Trogir)Issa (Vis) en Korcula. In de volgende 400 jaren voegden zich andere Keltische stammen bij hen. De overlast, veroorzaakt door de piraterij van de Illyriërs was groot en men riep ten einde raad de hulp in van het machtige Romeinse rijk. In 229 v. Chr. ondernamen de Romeinen de eerste strafexpeditie tegen de Illyriërs en bezetten meteen diverse plaatsen langs de Adriatische kust.

Het duurde evenwel nog tot 33 v. Chr. voordat ze er in slaagden de Illyriërs geheel te onderwerpen. De Romeinen oefenden nu de macht uit langs de gehele kust en bouwden er bolwerken om hun rijk tegen ongewenste indringers te verdedigen. Uit die tijd dateert onder andere Colonia Martia Iulia Salonae (Solin), maar ook het toen al 400 jaar oude Pietas Iulia (Pula) werd van een nieuwe naam en verdedigingswerken voorzien. De Romeinen zijn verantwoordelijk geweest voor de splitsing van Illyricum. Rond het begin van onze jaartelling ontstond een noordelijk gedeelte (Pannonië) en een zuidelijk gedeelte (Dalmatië). In 305 vestigde de Romeinse keizer Diocletianus zich in Split.

CAMPINGS

Op zoek naar een mooie camping voor een heerlijke vakantie aan de kust van Kroatië? Bij Suncamp Holidays pakt uw kampeervakantie goed uit!
Meer info > Suncamp.nl

Ontdek de mooiste campings in Kroatië samen met ANWBcamping.nl. Groot aanbod voordelige reizen naar Istrië, Dalmatië, Plitvice meren en Kvarner.
Meer info > Anwbcamping.nl

PAKKETREIZEN

Op zoek naar een vakantie naar Kroatië? Tjingo vakanties biedt razend voordelige vliegvakanties aan naar alle topbestemmingen in dit populaire land.
Meer info > Tjingo.nl

Ontdek het mooie Kroatië samen met Arke. Groot aanbod voordelige reizen naar Istrië, Dalmatië, Plitvice meren en Kvarner.
Meer info > Arke.nl

Sunweb biedt de mooiste en goedkoopste zonvakanties naar Dalmatië en Istrië aan. Geniet in Kroatië! Boek online!
Meer info > Sunweb.nl

JONGERENREIZEN

Op zoek naar de beste appartementen, hotels, clubs, kroegen en de wildste feesten? Boek dan nu je vakantie bij GoGo, specialist in jongerenreizen!
Meer info > Gogo.nl