Auto in Kroatie

Het Kroatische wegennet is zeer uitgebreid en het wegdek is over het algemeen redelijk goed. Het verkeer rijdt aan de rechterkant van de weg en in de auto moet men altijd een autogordel om hebben, zowel voorin als achterin. Kinderen tot 12 jaar moeten achterin zitten. De maximumsnelheid is 50 km/u binnen de bebouwde kom, 80 km/u buiten de bebouwde kom en 130 km/u op de snelweg. Voor auto’s met een caravan geldt een maximumsnelheid van 80 km/u.

De verkeersborden zijn vrijwel identiek aan die elders in Europa. Voor bepaalde stukken snelweg moet tol worden betaald: Zagreb – Karlovac, Zapresic – Krapina, Varazdin – Gorican, Zagreb – Oprisavci en Rijeka – Delnice. Er wordt ook tol geheven voor de brug naar het eiland Krk en voor de Ucka-tunnel. De mooiste weg van allemaal is de zeeweg die zich langs de Adriatische kust slingert, de Magistrala (E65). Grote voorzichtigheid is echter geboden wanneer men op deze weg rijdt, vooral in de zomermaanden. De weg zelf vraagt al veel aandacht en hij wordt ook nog eens extreem druk.

In de grotere steden kunt u parkeren op openbare parkeerterreinen of langs de straat. Waar dat van toepassing is, moet een parkeerkaartje duidelijk zichtbaar achter de voorruit worden geplaatst. Als u ergens parkeert waar dat niet mag, kan het zijn dat uw auto wordt weggesleept. Benzinestations zijn geopend van 07.00 tot 19.00 of 20.00, maar in de zomer blijven ze vaak tot 22.00 open. Aan doorgangswegen in de grotere steden en aan de grote internationale wegen kunnen benzinestations dag en nacht geopend zijn. Alle soorten benzine zijn verkrijgbaar: Eurosuper 95 en Eurosuper 98, normaal ongelood en Super 98, plus Eurodiesel. Er geldt een strenge norm voor rijden met alcohol op: het is verboden om auto te rijden met meer dan 0,5 promille alcohol in het bloed.

CAMPINGS

Op zoek naar een mooie camping voor een heerlijke vakantie aan de kust van Kroatië? Bij Suncamp Holidays pakt uw kampeervakantie goed uit!
Meer info > Suncamp.nl

Ontdek de mooiste campings in Kroatië samen met ANWBcamping.nl. Groot aanbod voordelige reizen naar Istrië, Dalmatië, Plitvice meren en Kvarner.
Meer info > Anwbcamping.nl

PAKKETREIZEN

Op zoek naar een vakantie naar Kroatië? Tjingo vakanties biedt razend voordelige vliegvakanties aan naar alle topbestemmingen in dit populaire land.
Meer info > Tjingo.nl

Ontdek het mooie Kroatië samen met Arke. Groot aanbod voordelige reizen naar Istrië, Dalmatië, Plitvice meren en Kvarner.
Meer info > Arke.nl

Sunweb biedt de mooiste en goedkoopste zonvakanties naar Dalmatië en Istrië aan. Geniet in Kroatië! Boek online!
Meer info > Sunweb.nl

JONGERENREIZEN

Op zoek naar de beste appartementen, hotels, clubs, kroegen en de wildste feesten? Boek dan nu je vakantie bij GoGo, specialist in jongerenreizen!
Meer info > Gogo.nl