Truffels in Istrië niet alleen maar voor elite

Het hele jaar door worden in Istrië truffels gevonden, maar het najaar staat in het teken van de koning der truffels: de witte truffel. Die staat alom bekend om zijn verfijnde aroma en smaak, maar nog meer om de astronomische prijs. Maar in Istrië zijn truffels, óók de witte, niet alleen voor de elite.

In Istrië worden veel soorten truffels gevonden. De meest wijd verspreide en dus ‘gewone’ is de Tuber Brumale. Deze zwarte truffel wordt vooral in de winter gevonden en komt veel voor in Zuid-Europa.

Soorten 
Hij wordt nogal eens verward met de Tuber Melanosporum. Deze wordt ook vooral in de winter gevonden en is dankzij de verfijnde smaak in Frankrijk de populairste. Dan is er nog de Tuber Aestivum. Deze komt ook vaak voor en kan eigenlijk bijna het hele jaar gevonden worden.

Witte truffel 
De onbetwiste koning der truffels is echter de Tuber Magnatum Pico, ofwel de witte truffel. Deze wordt alleen in Italië en Istrië gevonden en kan zijn gewicht in goud waard zijn, zoals vorig jaar het geval was toen het aanbod klein was door een tegenvallende oogst.

Zwarthandelaren 
Vroeger werd het grootste gedeelte van de Istrische truffeloogst opgekocht door zwarthandelaren om vervolgens over de grens als Italiaanse truffel tegen de ‘hoofdprijs’ over de toonbank te gaan. Hieraan deze komt langzaam maar zeker een eind, dank zij de toename van het aantal goede restaurants in Istrië.

Redelijke prijzen 
Veel van deze restaurants zijn zeer vernieuwend en laten zien hoe oneindig de mogelijkheden met truffels zijn; ze worden zelfs tot in het dessert verwerkt. In Istrië vindt men het belangrijk om af te rekenen met het onbereikbare en exclusieve imago van de witte truffel door ze gewoon voor redelijke prijzen op de menukaart te zetten.

Fiijnproever 
Voor de echte fijnproever is er dan ook geen bestemming zo geschikt als Istrië; de prijzen van ook dit soort bijzondere gerechten zijn nog redelijk, men is er al helemaal niet zuinig mee in het gebruik en er zijn overal sfeervolle adresjes in het binnenland om te verblijven.

Fietsroute in het teken van truffels 
Istrië heeft een uitgebreid netwerk aan fietsroutes, voor tourfietsen en mountainbikes, zware en minder zware routes en daarnaast ook nog vele thematische. In het najaar is de truffel fietsroute een aanrader.

Truffelstad 
De route gaat door een schilderachtig deel van Noord Istrië. Startplaats is het middeleeuwse Buzet, prachtig gelegen op een heuveltop. Deze stad wordt ook wel ‘truffelstad’ genoemd aangezien de nabijgelegen bossen rondom de vallei van de rivier de Mirna tot de beste truffelvindplaatsen van Istrië worden gerekend.

In september en oktober worden er de ‘truffeldagen’ gehouden, een soort beurzen waar vooral truffels maar ook andere culinaire waar aan de man wordt gebracht. De route leidt verder naar de ‘Istarska Toplice’, de heilzame thermale bronnen, ook gelegen aan de rivier de Mirna.

Zware route 
Door het hoogteverschil is deze route zwaar, maar de beloning in de vorm van de schitterende vergezichten maakt veel goed. Via de verschillende dorpjes en veelal onverharde wegen, slingert de in totaal bijna 35 km lange route weer terug naar Buzet.

Internet:
– Istria.hr
– Gourmet-Istra.com
– Istra-Bike.com

CAMPINGS

Op zoek naar een mooie camping voor een heerlijke vakantie aan de kust van Kroatië? Bij Suncamp Holidays pakt uw kampeervakantie goed uit!
Meer info > Suncamp.nl

Ontdek de mooiste campings in Kroatië samen met ANWBcamping.nl. Groot aanbod voordelige reizen naar Istrië, Dalmatië, Plitvice meren en Kvarner.
Meer info > Anwbcamping.nl

PAKKETREIZEN

Op zoek naar een vakantie naar Kroatië? Tjingo vakanties biedt razend voordelige vliegvakanties aan naar alle topbestemmingen in dit populaire land.
Meer info > Tjingo.nl

Ontdek het mooie Kroatië samen met Arke. Groot aanbod voordelige reizen naar Istrië, Dalmatië, Plitvice meren en Kvarner.
Meer info > Arke.nl

Sunweb biedt de mooiste en goedkoopste zonvakanties naar Dalmatië en Istrië aan. Geniet in Kroatië! Boek online!
Meer info > Sunweb.nl

JONGERENREIZEN

Op zoek naar de beste appartementen, hotels, clubs, kroegen en de wildste feesten? Boek dan nu je vakantie bij GoGo, specialist in jongerenreizen!
Meer info > Gogo.nl